Prothese

Gedeeltelijke kunstgebitten vervangen een deel van eigen tanden en kiezen in boven- of onderkaak. Afhankelijk van de gebruikte techniek en materialen, heet een gedeeltelijk kunstgebit een ‘plaatje’ (kunststof, eenvoudig, steunt vooral af op het tandvlees) of een ‘frame’ (metalen basis met kunststof, gecompliceerd, steunt vooral af op eigen tanden en kiezen). Soms kan de tandarts of tandprotheticus de pasvorm en de functie van een kunstgebit verbeteren door het opvullen van de prothese of door er tijdelijk een zachte laag in aan te brengen.

Prothetische voorzieningen (kunstgebitten) zijn uitneembare hulpmiddelen om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. Een kunstgebit (prothese) mag per boven- en per onderkaak apart in rekening worden gebracht. Uitzondering hierop vormt het volledige kunstgebit voor boven- en onderkaak.

Een klikgebit is een kunstgebit dat vastgeklikt kan worden op een mesostructuur. De mesostructuur is een constructie, die zich tussen implantaten (of natuurlijke tanden en kiezen) en het kunstgebit bevindt. Deze structuur kan bestaan uit drukknoppen of magneten op implantaten of uit een staafconstructie waarmee de implantaten met elkaar verbonden zijn.