Geschiedenis

Tandarts De Geest heeft zijn tandartsstudies afgerond aan de Katholieke Universiteit te Leuven (België) waar hij in 1984 zijn diploma behaalde als Licentiaat in de Tandheelkunde. Na het vervullen van zijn legerdienst waar hij de graad behaalde van reserve onderluitenant werd zijn interesse gewekt om tanden recht te zetten. Deze bijkomende specialisatie - ook wel orthodontie genoemd - heeft jaren opleiding en studie gevergd. In 1989 startte tandarts De Geest met orthodontische behandelingen in zijn eigen praktijk (toen nog op één locatie) te Antwerpen Linkeroever. De tandartsactiviteiten bleef hij erbij doen. Daarnaast had tandarts De Geest sinds 1995 een satelliet orthodontiepraktijk te Wilrijk (Antwerpen) en was hij sinds 1993 leidinggevende op de afdeling orthodontie van het Sint-Jozefziekenhuis te Mechelen.

Op 15 juni 1998 nam tandarts G.J. M. De Geest de praktijk over van tandarts R. van der Houwen te Sommelsdijk. In 1999 werd de praktijk grondig verbouwd met een grotere wachtruimte, twee behandelkamers en een tussenliggende sterilisatiekamer. Er werd een receptiebalie gemaakt. Het handmatig invullen van de patiëntenkaart werd volledig gedigitaliseerd met een intern netwerk. In die tijd was de opzet zijn tijd ver vooruit. In 2009 werd er geïnvesteerd in een digitaal rontgensysteem, waarbij alle nodige rontgenfoto's voor orthodontie in eigen huis konden gemaakt worden. In 2011 werd de klinische sterilisatie geüpdate volgens de WIP richtlijn. Tegenwoordig is de praktijk van tandarts De Geest omgevormd tot een praktijk voor tandheelkunde en een verwijspraktijk voor orthodontie.

Om de kwaliteit (zichtbaar) te borgen heeft tandarts De Geest zich in 2012 ingeschreven in het KRT (KwaliteitsRegister Tandheelkunde) van de NMT, tegenwoordig KNMT.

In november 2013 werd het kwaliteitsregister voor orthodontie opgericht door de OVAP (Orthodontische Vereniging voor Algemene Practici). Tandarts De Geest was bij de eersten (30) die zich inschreven in het orthodontie kwaliteitsregister (OK register). Momenteel zijn er ongeveer 75 van de 300 tandartsen voor orthodontie die in dit OK-register staan ingeschreven. De voorwaarden om in het OK-register ingeschreven te zijn houden o.a. in dat er een kwaliteitsmanagementsysteem wordt gevoerd: sinds 2015 is onze praktijk gecertificeerd is op basis van de ISO 9001 norm. We zijn de enige tandartspraktijk op Goeree- Overflakkee die op dit moment gecertificeerd is.

Vanuit verschillende praktijken in de omgeving worden patiënten ingestuurd voor orthodontische behandelingen. Maar ook kinderen die op Goeree Overflakkee op school zitten en die verder af wonen worden in onze praktijk behandeld. Pluspunten zijn de locatie van de praktijk dichtbij de scholen voor voortgezet onderwijs van Middelharnis, de persoonlijke en kleinschalige aanpak, de toepassing van de meest moderne technieken in orthodontie en de korte wachttijden. Haast elke orthodontische behandeling wordt vooraf met scantechnieken digitaal gedesignd. In februari 2019 werd een patiënten enquete uitgevoerd onder alle orthodontiepatiënten. Het eindoordeel voor onze praktijk was een 8,2. Een cijfer waar we trots op zijn.

In oktober 2017 zijn we als eerste praktijk op Goeree-Overflakkee gevisiteerd. Visitatie is een onderdeel van de kwaliteitseisen van zowel het KRT (KNMT kwaliteitsregister tandheelkunde) als het OK-register.

Sinds januari 2018 worden de afdrukmethodes ("happen") vervangen door gebruik te maken van de mondscanner. Daardoor kunnen we sommige werkstukken (b.v. kronen) tegen een lagere techniekprijs aanbieden. Uit dit verhaal mogen we concluderen dat we als praktijk onze kennis en kunde continu updaten.